onsdag 31 december 2008

Vad hade "Den elaka polisen" sagt?

Vilka utbildningar för poliser "bedöms vara av stort värde för myndighetens verksamhet" och skall medge tjänstledighet med bibehållen lön för vidareutbildning? Juridik, psykologi eller samhällskunskap kanske? Enligt polisfacket bör studier i Genusvetenskap vara en sådan utbildning. I utbildningsplanen nämns visserligen att man skall förvärva förmåga att "beakta jämställdhet och etiska aspekter i bedömningar och agerande." - men å andra sidan står det också att man skall "söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå" - vilket blir svårt med en sådan pseudovetenskap. När genusforskarna trots sitt numera nästintill allomfattande mandat inte förmår hitta metoder och lösningar (åtminstone inte utan att införa ett ägandeskap av föräldrar och barn) för att neutralisera könsroller ens hos så tacksamma försöksdjur som dagisbarn är det ytterligt svårt att ta denna vetenskaps framtid på allvar.

Visserligen har genusvetenskapen påvisat många ovälkomna skillnader i samhället, men att via genusvetenskapens sociala experiment försöka finna en lösning på dessa skillnader är en studie i futilitet. Indiviualisering och liberalism är botemedlen, inte social ingenjörskonst.

Så till barnuppfostring enligt den gamla skolan:

Gott nytt år!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den elake polisen är död. Och som framgår av artikeln i sds handlar det om insikt i den problematik som finns i Brandts arbetsområde, vilket även polisfacket. Men nej, det skall alltid komma såna som du och posera som luttrade cyniker utan en tråd på kroppen.

Riefenstahl sa...

Genusvetenskap är pseudo-skräp som utövas av folk som inte är bekväma med att skillnader mellan könen både är naturligt, trevligt, nödvändigt och inte per automatik innebär förtryck eller ens orättvisa.

Lite intressant att skånepolisen har sparkrav som gör att ALL utbildning under 2009 dras in. Utom detta populistiska trams, tydligen?

Anonym sa...

Jag tycker själv att "genusteori" vore ett bättre namn på det jag har valt att studera. Ibland tycker jag till och med att "feministisk teori" vore en bättre benämning. En del av det som lärs ut ställer jag mig ganska kritisk till. Men oavsett vad man kallar ämnet så är det intressanta teorier och metoder som lärs ut. Dessutom är det något som mer och mer kommer att påverka allas våra liv på många plan, eftersom ingen myndighet vågar släppa en utredning utan genusperspektiv. Antingen kan man sticka huvudet i sanden och gnälla över det eller så kan man sätta sig in i det och använda det till något bra. Jag valde det senare./Anders Brandt

Anonym sa...

Jag har läst Genusvetenskap på uiversitetsnivå. Det var ganska intressant och givande. Idag har jag fördjupande kunskaper om maktstrukturer. Kön är sociala konstruktioner mellan män och kvinnor. Jag tror det är mycket svårare som homosexuella att polisanmäla andra homosexuella för olika former av våldsbrott på grund av fördomar, stigatisering med mera. Genusvetenskap för mig inget flummigt feministisk ämne. Detta borde alla lära sig. Jag är ingen feminist bara realist.