måndag 21 september 2009

Danskarna igen, och DN's korrekturläsning

Dansk folkeparti har beslutat att arrangera ett alternativt toppmöte för klimatskeptiker parallellt med klimattoppmötet i Köpenhamn i december.

Partiledaren Pia Kjaersgaard:
"Det är bättre att använda alla dessa pengar till att förhindra klimatets skadeverkningar än att anta resolutioner mot att klimatet gör som klimatet vill."

"– Eftersom det är fler som dör av kyla än av värme vore det kanske bättre att göra något åt det än att göra en tusenårsplan för att sänka temperaturen med ingenting, var Pia Kjærsgaards kommentar till klimatmötets mål att sänka koldioxidutsläppen så att jordens temperatur inte ska höjas med mer än högst två grader."

Å enda sidan så är det faktiskt någorlunda upplyftande att DN har börjat ta in artiklar som i alla fall visar på att det finns de som har en annan uppfattning i klimatfrågan än den gängse mediabilden att jorden håller på att gå under på grund av den osynliga och livsnödvändiga gasen koldioxid.

Å andra sidan så är det inte särskilt upplyftande att DN gång på gång förstärker bilden av att sakna korrekturläsning och/eller begåvade journalister. För såvida inte "Björn Lundborg" är ny frontfigur för Copenhagen Consensus, vilket han isåfall tagit över efter den välkände Björn Lomborg, så vet jag inte vem denna Björn Lundborg är, som tydligen är en av de "mer välkända klimatskeptikerna"

I en annan artikel på DN så berättas det att våra kära grannar Danskarna snart kommer att se sig akterseglade av Sverige när det kommer till den åtråvärda positionen om landet med Världens Högsta Marginalskatt. Att detta är fögra smickrande är relativt självförklarande och självklart väldigt tråkigt, men artikeln stärker också min tes gällandes Dagens Nyheters journalistiska kvalitét. För tydligen är det så att "Utöver kommunalskatten finns en statlig inkomstskatt på 20 procent som gäller arbetsinkomster ovanför 27 400 kronor per månad."

Visserligen är det helt korrekt att det finns en statlig inkomstskatt på 20%. Men statlig inkomstskatt inträffar inte förrän vid ca 30,500:- eller för att vara exakt: vid årsinkomster över 367,600:-


edit: nu har DN korrigerat sin artikel, och tydligen existerade inte denne Lundborg, vilket inte tog mer än ett par timmar för DN att luska fram. Artikeln angående skattesatser är dock oförändrad, och det generella intrycket till DN kommer vara svårt att förändra.Inga kommentarer: