torsdag 2 april 2009

Slippery Slope

FRA-lagen har knappt börjat gälla förrän planerna kring ändamålsglidningen tagit fart. Någon som är förvånad?

Jinge skrev om det i juni förra året. FRApedia tog självklart upp det, och blogge, plus i stort sett varenda annan bloggare som skrivit om FRA har nämnt det...

Ingvar Åkesson, chefen för FRA svarade såhär i en chatt med Expressens läsare på en fråga angående ändamålsglidning

FRA gör till att börja med inget på eget bevåg, allt vi gör sker på uppdrag av andra myndigheter enligt regeringens bestämmande. Vi på FRA följer de lagar och regler som gäller, och vi granskas även av Datainspektionen och Försvarets underrättelsenämnd. Jag kan förstå din fråga om ändamålsglidning, men en illvillig eller olaglig spaning kräver att både FRA och minst en uppdragsgivare är i maskopi, och då troligen med regeringens medvetande. Dessutom kräver det att granskningsorganen ser mellan fingrarna. Ett missbruk av lagstiftningen skulle vara olaglig, både med och utan signalspaningslagen. Den gör ingen skillnad i det avseendet. Det går inte att lagstifta bort en illvillig och felaktig tillämpning. Här måste vi helt enkelt lita till den svenska demokratin.

Lita till den svenska demokratin var det ja...jag har såvitt jag vet inte givit mitt godtycke till varken FRA, IPRED, teledatalagringsdirektivet eller ACTA. Inte heller hittat sidan i Alliansens valprogram där dessa delar nämnts.

Piratpartiet i såväl EU som riksdagsvalet.

5 kommentarer:

Fredrik W sa...

Var det inte så att FRA inte var till för att övervaka Sveriges medborgare också?

Pyttsan.

Anonym sa...

Lita till den Svenska demokratin? årets skämt.. vår demokrati slaktas steg för steg. Vi har företag som agerar polis och övervakning av alla medborgares förehavanden på nätet.. värre än Kina.

Grå sa...

Naturligtvis skulle FRA aldrig få för sig att bryta mot lagen. De gjorde det bara i ett par årtionden innan FRA-lagen trädde i kraft. Deras förre chef har till och med erkänt det öppet.

Estranged sa...

Enligt den korta beskrivningen på DN så lär vi oss två saker:

SÄPOs spaning ska prövas i domstol och

att SÄPO "egentligen" inte får använda sig av FRA-spaning

Det senare låter väldigt konstigt. Varför får de inte använda FRA? Om SÄPO nu råkar identifiera ett trovärdigt hot mot sveriges säkerhet, går med det till en domstol och får godkänt att använda FRA för att spana kring just det hotet så ser jag inget problem med det. Eller?

Daniel M sa...

Naturligtvis borde SÄPO kunna spana på enskilda individer, efter domstolsbeslut. Det kan de redan mha buggning och telefonavlyssning. Poängen i detta fallet är att FRA enbart skulle få tillgång till kabeltrafik om de inte spanade på svenskar. SÄPO spanar på svenskar och blir därmed av med den infokälla de hade när de kunde be FRA om hjälp att spana i luften, eftersom lagen nu är teknikneutral och förbjuder det.