söndag 19 april 2009

Politiska lösningar på reella problem

Att vara taxichaufför i USA är farligt. Det är faktiskt det yrke med högst mordfrekvens i USA, med en riskfaktor som gör gällande att det är 18 gånger så troligt att bli mördad på jobbet som taxichaffis än inom ett godtyckligt annat yrke. (militären förmodligen undantagen)

I Guatemala är det busschaufförer som ligger illa till yrkesvalsmässigt, och bara under 2008 fick 135 busschaufförer sätta livet till. Hittills i år har 43 chaufförer mördats.

"Flera av dödsskjutningarna har skett genom att en motorcyklist, med passagerare, kört upp nära bussen. Sedan har passageraren dragit fram ett vapen och avlossat skotten."

Detta har nu regeringen försökt avhjälpa genom en ny lag:

"För att stoppa dödsskjutningarna har kongressen antagit en lag som förbjuder motorcyklister att ha passagerare."

Jag undrar hur beslutsprocessen gick till kring den lagen...

"- Okej vi har ett problem här, våra busschaufförer blir mördade och det är inget vi kan tolerera! Därför får ingen lämna detta rum förrän vi gemensamt kommit på en lösning på detta!!

.....

....förbjuda passagerare på motorcyklar säger du?

Och då dör inga busschaufförer?

Suveränt!"


Från obekräftade källor har jag hört att USA nu med spänning följer utvecklingen av denna lag. Får den de positiva effekter som politikerna hoppas på kan ett liknande förbud införas i USA för att förhoppningsvis komma tillrätta med taxiförarproblematiken.


Inga kommentarer: