lördag 21 februari 2009

tio tuse...hundra tusen tyska bögar!?

SAAB-frågan bör för de flesta vara tämligen självklar. Så är dock inte fallet, utan den kreativitet som visas upp när det kommer till att hitta anledningar för att rädda SAAB är däremot verkligen en kunskap som borde tas till vara på, för att kunna användas i näringslivet i framtiden.

Alliansregimen har för första gången på väldigt länge satt ner foten och faktiskt agerat på ett vettigt sätt när de säger att staten inte kommer att rädda SAAB. Detta är självklart helt korrekt då SAAB är ett osunt bolag som gått med förlust konstant de senaste 20-åren på grund av att de bygger bilar som ingen vill köpa. Detta har de lyckats med trots att de har haft världens största biltillverkare i ryggen i över ett decennium. 

Om detta ämne finns det redan spaltmeter att läsa i de flesta bloggar, men en detalj som fascinerar mig är uppskattningarna av antalet människor som faktiskt kommer att drabbas när SAAB går i konkurs i form av underleverantörer etc.

Enligt NUTEK kommer ca 8,000 jobb påverkas förutom de 4,000 personer som är anställda på SAAB. 

Socialdemokraten Roger Jönsson på s-info skriver å sin sida:
"Direkt finns det ett par tusen anställda som berörs och kommer att få sparken och gå ut i öppen arbetslöshet om SAAB läggs ned. Till det ska vi lägga allaunderleverantörer, återförsäljare, transportföretag med flera som är knutna till SAAB-sfären. Det handlar om tusentals människor som kommer att få sitt levebröd bortaget. De tvingas ut i öppen arbetslöshet. Det kan handlar om 40 000-50 000 personer."

Vidare skriver Jönsson att:
"Till detta ska vi lägga att fordonsindustrin sysselsätter över 100 000 personer i Sverige..."

Monica Green, en aktivt bloggande socialdemokratisk riksdagsledamot, har även hon siffror att presentera i frågan:
"Totalt HOTAS 140 000 jobb som finns inom svensk fordonsindustri" 

Men Monica Green är inte den som bara sitter och klagar på regeringen, hon har även ett konkret recept på hur SAAB ska kunna räddas: "Nu behövs handlingskraft, mod och styrka" vilket låter som en kraftig handlingsplan helt i linje med vad Mona Sahlin med bestämdhet själv skulle kunna ha sagt.

För att sammanfatta utgångsläget, och vad regeringen bör ta ställning till: Fordonsindustrin sysselsätter alltså över 100 000 personer i Sverige varav 140 000 av dessa blir av med jobbet om inte vår regering räddar SAAB,  vilket bara kan göras med hjälp av mod och styrka...

Inga kommentarer: