lördag 6 september 2008

Offentlighetsmisären

Pressombudsmannen Yrsa Stenius brillierar i dagens SVD när hon kommenterar att polisens förundersökning om arbogamorden finns tillgänglig på fildelningssiten The Pirate Bay. 

Förundersökningar är offentliga handlingar som således finns att tillgå för gemene man. Detta mot ett självkostnadspris på 100:-. Att rätten inte valt att censurera obduktionsbilderna på de två mördade barnen innan de offentliggjorde förundersökningen är visserligen något som kan diskuteras, men det är inte den utgångspunkten Yrsa väljer att ta. Istället säger hon följande: 

"– De [Pirate Bay] gör inte det fria ordet någon tjänst genom att lägga ut det här. Det är klart att politikerna inte kommer att sitta overksamma om precis vad som helst som är offentligt också publiceras."

Med andra ord: Yrsa anser att folk ska ge fan i att använda offentligt material offentligt....

Lösningen på "problemet" handlar självklart inte om att  säkerställa kompetensen hos jurister och nämndemän. Istället hotas det med förbud och censur; och  här håller jag faktiskt med Yrsa. Politikerna kommer inte sitta overksamma när dörren nu öppnats för ytterliggare censur och statskontroll.

 
 

Inga kommentarer: