lördag 6 september 2008

The Land of the Free

De flesta har väl någon gång lekt med tanken att vara kung i sitt eget land, men troligen är det vanligare hos de som känner att de åsiktsmässigt står långt från genomsnittsinvånaren i hemlandet. Förr kunde dessa personer emigrera dit få eller inga kunde förhindra dem att leva som de ville, men vart skall sådana personer ta vägen idag då alla landområde ner till minsta sten är tagna i anspråk av existerande stater?

Några få har försökt att skapa sig ett land ur havet, Sealand är kanske det mesta kända, ett "land" som PirateBay faktiskt försökte köpa 2007. Hittills är Minerva det enda projekt som kommit ur planeringsstadiet för ett land styrt av libertarianska principer. Tag ett stycke undervattensrev på internationellt vatten, dumpa massvis med sand och förkunna att ett nytt land skapats. Det var den lätta biten. Då det inte fanns någon som var villig att försvara landet så intog Tonga ön tämligen omgående, och regeringen drevs i "exil".

Inom Science Fiction finns det en stark libertariansk ådra, och det är enkelt att hitta ideér och samhällen att sympatisera med, men några direkta paralleller till Minerva-projektet och dess föregångare och efterträdare har jag svårt att komma på, även om jag är säker på att de finns. Tittar vi istället på datorspel så har vi ju förra årets stora succé BioShock, vars dystopiska undervattensstad hämtar mycket inspiration från Rands tankar, nyheten om att spelet nu skall bli film är välkommet, för även om det libertarinska samhälle som porträtteras i BioShock inte är särskilt smickrande, så välkomnar väl vi stackars klassiska liberaler varje uppmärksammande av våra idéer. There's no such thing as bad publicity.

Inga kommentarer: