lördag 10 januari 2009

Världens sämsta polis, eller världens sämsta lögnare

SDS skriver: 

"Trots skärpta lagar mot sex- och människohandel har det blivit lättare att köpa och sälja kvinnor i Sverige. Flera hundra utländska kvinnor stängs varje år in i lägenheter och hotellrum. Många av dem tvingas till prostitution."

"År 2007 lagfördes 85 personer för sexköp, 18 för koppleri, fem för grovt koppleri och två för människohandel."

Av dessa citat kan man dra följande slutsatser, antingen är polisen fullkomligt inkompetent och att sexköpslagen motverkar sitt syfte, eller så ljugs det grovt om antal traficking-fall. Eller så är båda förklaringarna riktiga.

Polisen vill dock förklara det med att:

 "– De som ägnar sig åt människohandel och grovt koppleri riskerar fängelse i upp till tio år. Men domstolarnas praxis ligger på två–fyra år. Det är inte bra, säger Glenn Nilsson och tillägger:
– Straffvärdet har ju betydelse för hur mycket resurser polisen lägger ner."

Två-fyra år i praktiken och 10 år max är alltså inte tillräckligt för att  prioritera dessa brott, skall man dra den logiken till sin spets så prioriterar polisen egentligen enbart grovt narkotikabrott och mord.

Sanningen är nog att polisen hittar få fall av trafficking för sexuella ändamål helt enkelt därför att det är ovanligt, att majoriteten av dessa utländska sexarbetare mycket väl vet vad de ger sig in innan de reser utomlands, något som dokumenterats väl av t.ex Laura Agustin. Alltså har de inget intresse av att vittna i några rättegångar, utan återvänder istället ofta tillbaka till landet där de blev "räddade" (de blev ju raskt deporterade efter räddningen). Läs gärna mer hos LouiseP.

Bild tagen från Laura's blog, som visar konsekvenser för de Burmesiska sexarbetare som blir "hjälpta" i Thailand.

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför kallas den svenska polisen för världens sämsta polis? Jag är övertygad om att den ser till att lagföra huvuddelen av alla män som själva anmäler sitt brott på en polisstation.
Beträffande sexköpslagen så tror jag att den har sitt ursprung i att en grupp trista kvinnor funderat över varför inte män vill ha just dem och gissat sig fram till att män köper sex och därför inte behöver dem.
Har sexköpslagen egentligen värnat om traffickingoffren? Vi har ju aldrig sett någon direkt omtanke om de kvinnor som sägs vara traffickingoffer. De förväntas vitta och därefter lämna landet. Om det funnits någon form av omtanke skulle vi haft en debatt om att de skulle få stanna på samma sätt som det debatteras om gömda flyktingar. Troligen vill inte de som för traffickingdebatten ha konkurrens om män i Sverige och därför utvisas kvinnorna. Hade vi inte haft sexköpslagen hade samhället kunnat ha en viss tillsyn av bordeller, nu är det omöjligt. Därför kan det uppstå hemska miljöer, men det bryr sig säkerligen inte samhället om.
Förövrigt undrar jag hur kan man egentligen tro att trafficking är vanling när det finns så många villiga vanliga kvinnor som vill tjäna lite extra. Jag tror att myten om trafficking är till för att försörja några människor som tycker åt oss istället för att ha riktiga jobb. Varför kan de inte få kultur- eller försörjningsstöd istället? Många män som gått ensamma på dans för medelålders vet att det finns många vanliga svenska kvinnor som erbjuder sina tjänster, därför tror jag inte att trafficking kan ha en större marknadsandel.
Själv tycker jag att de som arbetar under slavliknande former skall hjälpas ur detta. Men det skall inte begränsas till sex. Vi måste även se över andra områden exempelvis städning, jordbruks- och skogsarbete, byggnadsarbete, chaufförer, och många andra yrken där det förekommer arbete under slavliknande former. Har sexköpslagen kommit till för att vi inte skall se missförhållanden på annat håll? Det är faktiskt lika illa när en slavkvinna tvingas till att städa svart eller när en slavbyggnadsarbetare tvingas att sanera asbetshus utan skydd som när en kvinna tvingas att arbeta på en dold bordell. Låt därför kopplerilagen (eller lagstifningen i stort) omfatta mer än sex. Jag tror att sexköpslagen används till att dölja många missförhållanden eftersom man alltid kan debattera sexköp och på så sätt överrösta andra debatter. Detta måste vi få ett slut på!
Slutligen vill jag säga att marknadskrafterna är starka. Om kvinnor i Sverige ser till att bli tillräckligt attraktiva så kommer alla sexköp att försvinna.