lördag 30 oktober 2010

Årets bästa dagstidning

Häromdagen slösurfade jag lite nyheter på min mobil och kom att se den smått sensationella rubriken "Nasa tänker bosätta Mars". Innan jag ens klickade vidare på artikeln hann jag bli irriterad och tänka "vad är det för dravel, det finns ju i dagsläget inga konkreta och fastställda planer på en bemannad Marsresa...". Sedan insåg jag att tidningen jag bläddrade i var Aftonbladet och i ingressen kunde man såklart läsa "NASA undersöker möjligheterna att skicka folk till vår närmaste grannplanet". Här har vi alltså prov på hur "Sveriges bästa tidning" med sina mäktiga 2.5M läsare som de så gärna skyltar med sätter sina sensationsrubriker. En timme och 20min senare ändrades rubriken till "Enkelresa till Mars". Tyvärr var artikeln postad kl 20:31, en tid som säkert många svenskar riktar sina webläsare mot aftonbladet.se. Vad är då nästa steg vi kan förvänta oss?

USA tänker invadera Iran. (Nej, alltså, vi vill såklart undvika en väpnad konflikt med Iran, säger en talesman för Vita Huset, men vi kan inte i dagsläget utesluta några alternativ och utreder dessa löpande.)

Sverige tänker införa Euron som valuta. (Nja, alltså, regeringen har begärt en utredning huruvida frågan bör tas upp och folkomröstas om igen).

Jag är allt annat än en flitig Aftonbladetläsare men jag är övertygad om att det skulle kunna göras långa listor över Aftonbladets oärlighet och vilseledningsförmåga i dess sensationskåta jakt på försäljningssiffror och webträffar. Vill ni ha fler exempel får ni leta själva. Jag tar nu för säkerhets skull och avinstallerar Aftonbladet-appen från min mobil för att minimera risken att jag får mina nyheter därifrån framöver. Fast byter de officiellt namn till Aftontabloiden eller Skämtbladet så återfår de mig som flitig, regelbunden läsare. Jag lovar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är rätt säker på att Aftonbladet redan kört "USA tänker invadera Iran" flertalet gånger. De brukar hitta på liknande nyheter direkt det kommer fram att någon analytiker på pentagon skrivet en rapport på temat. Är man en gnutta insatt förstår man att det är pentagons jobb att analysera och planera för alla tänkbara möjligheter. De har säkert planer för överlevned i nukleär vinter också, men det betyder inte att USA tänkt starta atomkrig.

Anonym sa...

/ Sill

Estranged sa...

Det är därför jag blir genuint orolig för Sveriges framtid, när den mest lästa och populära tidningen beter sig såhär, (och för världens, när USA sitter klistrade framför FOX News...)