tisdag 26 augusti 2008

Trafikdöden

Alla större nyhetssidor rapporterar idag om de nya fartgränserna som skall tas i bruk på de svenska vägarna. Vägverket justerar hastigheten på 400 mil väg för att minska antalet döda. Intentionen att minska antalet olycksfall med dödlig utgång är sjävklart nobel. Liksom alla andra lagtillägg, regleringar etc görs denna förändring för samhällets bästa och för att skydda gemene man samt att öka säkerheten.


Samtidigt finns det flera experiment som visar på att antalet trafikolyckor tvärtom ökar med fler regleringar. Men till syvende och sist så är det viktiga för vägverket och alla andra myndigheter att man visar på handlingskraft, sen om det faktiska utfallet inte blir som man tänkt spelar mindre roll, då har man i alla fall gjort sitt bästa, och det är ju inte fy skam det heller... 


"För samhällets bästa" är ett argument som alltid existerat för att driva igenom beslut vars förväntade positiva effekter saknar förankring i verkligheten. Varför tänka själv och tvingas ta ansvar när möjligheten finns att kunna lagstifta bort sådanna obekväma möjligheter.

Inga kommentarer: