torsdag 11 februari 2010

Frihet vs Frihet

Apropå de senaste dagarnas debatt om kvotering, från Göran Hägglund, Peter Eriksson och Eva-Britt Svensson, (läs dessa först!) måste jag få citera lite ur Hayeks "Vägen till Träldom".

[om förvanskning av språket]
"Det ord som lider värst i detta avseende är förstås "frihet". Det används lika obesvärat i totalitära stater som överallt annars. Man kan nästan säga - och det bör vara en maning till oss att vara på vår vakt mot alla frestare som lovar oss nya friheter mot gamla - att överallt där friheten sådan vi känner den har förintats har det nästan alltid skett i namn av någon ny frihet, som utlovats åt folket. Även bland oss själva har vi "planerare för frihet" som lovar oss en "kollektiv frihet för gruppen". Dess natur framgår av att förespråkarna anser det nödvändigt att försäkra oss om att "den planerade frihetens inträde givetvis inte betyder att alla tidigare former av frihet måste avskaffas". 

Dr Karl Mannheim, ur vars bok dessa meningar är hämtade, förvarnar oss åtminstone om att "ett frihetsbegrepp efter mönster av den föregående epoken är ett hinder för varje verklig insikt i problemet". Hans bruk av ordet "frihet" är emellertid lika missvisande som det är i den totalitära politikerns mun. Liksom deras frihet är den "kollektiva frihet" han erbjuder oss inte samhällsmedlemmarnas frihet utan planerarnas obegränsade frihet att göra som de vill med samhället. Det är förväxlingen av frihet med makt som förts till sin ytterlighet."

Nuff' said.

Inga kommentarer: